Miltä flow tuntuu?

Flow on keskeinen ilmiö onnellisuuspsykologiassa. Minulle se tuli käsitteenä tutuksi 2000-luvun alkupuolella, kun lähipiirin psykologit tutkivat flown merkitystä urheilusuorituksissa. Pauli Aalto-Setälä ja Mikael Saarinen mainiossa kirjassaan Innostus - myötämanipuloinnin aakkoset (2014) kirjoittavat flowsta näin:

Näin ollaan jo lähellä mainittua flown eli virtauksen kokemusta, jossa henkilö uppoutuu kaikkine voimavaroineen juuri käsillä olevaan tekemiseensä. Omat taidot ja haasteet ovat tasapainossa ja asiat sujuvat kuin itsestään. Flown, kuten innostumisenkin, aikaansaamiseksi tarvitaan vain uteliasta mieltä, uutteraa panostamista ja kykyä nauttia ja iloita pienistä saavutuksista. 
[...]
Innostavassa flow-tilassa tehtävät eivät ole liian vaikeita mutta eivät liian helppojakaan. Liian vaikeiden asioiden ratkaiseminen, sellaisten, joihin omat taidot eivät riitä, johtaa väsymiseen. Taitoihin nähden liian helpot johtavat kuoliaaksi kyllästymiseen.

Copyright 123RF
Olemme käyneet viime viikkoina uinnin tekniikkakurssilla työpaikan virkistystoimikunnan sponsoroimana. Voin suositella tekniikkakurssia ihan jokaiselle! Se tekee uimisesta merkittävästi helpompaa ja kevyempää.

Minä olen rakastanut vettä ja uimista aina. Kaikista kokeilemistani urheilulajeista uinti on yksi harvoista, joihin minulla on aidosti taipumusta. Järvi-Suomen kasvattina olen räpiköinyt järvessä kaikki kesät, vakuutellut huulet sinisenä vanhemmilleni, että "Ei yhtään palella, vielä hetki jooko!" Olen käynyt kunnallisessa uimakoulussa tai uimaseuran tekniikkakurssilla monta kertaa. Vaikka en taidoiltani tai kunnoltani yllä kilpauimareiden kastiin, aika monta saksipotkusammakkoa (*) porskuttavaa kuntouimaria voitan 12 min uinticooperissa.

Kurssilla pitkän uimatauon jälkeen minulle kirkastui, että

  • Minä todella nautin uimisesta ja olen siinä hyvä. 
  • Minulla on vielä paljon opittavaa. Nyt olen oppinut rentouttamaan niskat rintauintivedon sopivassa kohdassa. En osaa vapaauinnin käännöstä kunnolla, ja joku päivä vielä kasaan aikuisten, hieman hullujen naisten ryhmän ja harjoittelemme taitouintia. 
  • Uidessa aika katoaa, arkiset murheet liukenevat klooriveteen ja turkoosiin valoon. 

Ilmiselvä flown kokemus siis! Vaikka on ehkä niin, että pölyisessä neukkarissa ei koskaan pääse siihen transsia lähentelevään tilaan, kun kesäyössä liukuu lähes äänettömästi linnunmaitoisessa järvessä, on on tärkeää tunnistaa flown ja innostumisen hetket ja tunteet, ja yrittää järjestää niitä elämäänsä enemmän. Lauri Järvilehdon Upeaa työtä -kirjan sivustolta löytyy flow-testi sekä muita työkaluja innostavan työn löytämiseen. Alussa mainitsemani kirja on myös erittäin hyvää lukemista, jos innostuneisuuden ja merkityksellisyyden löytäminen työelämästä kiinnostaa. 

*  Osuva termi lainattu kollegalta.

0 Kommenttia:

Lähetä kommentti

Sisällön tarjoaa Blogger.