Säätämisen sietämätön ihanuus

Muutamia kertoja on tullut vastaan asiakkaita, joiden kanssa on käytetty huomattavan paljon aikaa ja energiaa säätämiseen. He kysyvät hintaa erilaisille kombinaatioille, yhdelle tänään ja toiselle huomenna. Varmistelevat, että onko oikeasti näin työlästä tai kallista. Eivät osaa tehdä päätöksiä. Kun päätös on tehty, he muuttavat mielensä - monta kertaa. Sopimusta iteroidaan n kierrosta. Se voi olla kuluttavaa eikä useimmiten tuo yhtään euroa laskulle.

Toimittaja varaa resursseja ja vapauttaa resursseja. Käyttää aikaansa tarjouslaskelmiin. Yrittää selvittää, mikä on epäselvää ja miten voisi edesauttaa päätöksen tekemistä ja kaupan tai projektin saamista. Turhautuu, yrittää vielä uudestaan.

Tilaajan puolelta säätämiseen on useita syitä. Ei tiedetä tarkkaan mitä halutaan. Tiedetään mitä halutaan, mutta ei osata päättää miten halutaan asiat tehtävän. Käytössä oleva budjetti on epämääräinen. On liian monta liikkuvaa osaa eikä kokonaisuus ole hallussa.

Meidän rintamamiestalomme kellarikerroksen megaremontissa olemme päätyneet ärsyttäviksi, säätäviksi asiakkaiksi. Hommaan lähdettiin tietyllä riskillä, joista osa on lauennut. Etenemisen suhteen on vaikeaa tehdä päätöksiä: pitäisikö tehdä niin vai näin? Maksaako urakoitsijalle pitkä penni vai ottaa aikalisä? On tehty itse lisätöitä, ja urakoitsija on tehnyt lisätöitä pyytämättä ja pyynnöstä. Yhdellä viikolla hommat etenee, sitten taas vedetään jarrua ja ihmetellään.

Täytyy sanoa, että ei ole kivaa tälläkään puolella! Urakoitsija on ollut tähän saakka hyvin joustava, ymmärtäväinen ja ratkaisukeskeinen. Hänen etunsa olisi tietysti saada äijät töihin ja eurot juoksemaan,  ylimääräiset viivytykset tuovat harmaita hiuksia.

Kun on kokemusta toimittajan näkökulmasta näissä tilanteissa, niin sitä tietää, että yleensä pitkälliseen säätämiseen liittyy hinta tai seuraus. Moneen kertaan tehtyjen tarjouslaskelmien työmäärää yritetään saada takaisin lisätöiden hinnoittelussa. Resurssivarausten ja -perumisten vuoksi saattaa monta eri projektia päätyä kaaokseen. Joskus asiakassuhde saatetaan jopa päättää, jos töihin ja laskutukseen ei toden teolla päästä.

Copyright 123RF

Voi mitä upeita reflektoinnin mahdollisuuksia tämä urakka tarjoakaan! Samalla saa myös oivaa liikuntaa, ei tarvitse lähteä illalla salille, kun on kantanut kymmeniä ämpärillisiä märkää savista hiekkaa alakerrasta ulos.

Kyllä se tästä. Eikö niin?

2 kommenttia:

  1. Oih, väsyttää lukeakin säätämisestä kellarissanne, ja tulee pisto sydämeen - olen tosi huono päättämään mitään! Pitäisi varmaan joskus antaa vain mennä, jos kyseessä on vain raha... Aika, hermot ja mielenrauha lienevät kuitenkin loppupelissä arvokkaammat. Luen edelleen sitä viimeksi suosittelemaasi kirjaa linnun laulusta, en raaski lukea sitä kerralla kokonaan saati palauttaa kirjastoon... ISOT voimahalit parhaalle projektinaiselle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mulla menee todennäköisemmin hermot riekaleiksi säätämisen kuin rahan kanssa. Vaikka rahaa ei tietenkään loputtomasti ole (erityisesti tämän projektin päätteeksi), olen samaa mieltä siitä, että joskus pitää vaan tehdä päätös ja antaa mennä, maksoi mitä maksoi. Jahkailemalla päänsärky vaan yltyy. Kiitos tsempeistä!

      Poista

Sisällön tarjoaa Blogger.