Keskittymishäiriöisten tukiryhmä

Hei! Olen Jenni, olen keskittymishäiriöinen. Miksi tätä julkisesti internetissä julistan? Siksi että en ole ongelmani kanssa yksin. Kykyä moniajoon (multitasking) pidettiin joskus tehokkuuden ilmentymänä, nykyään ollaan yksimielisiä, että jos häslää liian montaa asiaa yhtä aikaa, ei tuloksissa ole laadullisesti tai määrällisesti hurraamista. Aivot voivat keskittyä kunnolla vain yhteen asiaan kerrallaan, piste. Erään tutkimuksen mukaan moniajo voi olla vahingollista aivoille. Joissain tilanteissa moniajo toimii, ja naisilta se onnistuu usein paremmin kuin miehiltä. Tarkkailkaapa vaikka päiväkodin henkilökuntaa tai kotihommia ja lapsia pyörittävää minua.

Silloin kun yrittää keskittyä, keskeytyksiä pompsahtelee pään sisältä.
Mitäs me sovittiin, katson sähköpostista. Ai, toiseen asiaan liittyen on tullut kysely, minäpä äkkiä vastaan.
Uu, joku tykkäsi mun twiitistä! 
Mitä tänään on lounaaksi?
Argh, soittoaika terveyskeskukseen päättyy 5 min päästä, äkkiä soittamaan!
Niin mitäs minä olinkaan tekemässä?

Ulkoisia keskeytyksiä tulee puhelimella, lyncillä tai avokonttorissa muuten vain.

Copyright 123RF

Omaa keskeytyksille altista mieltäni olen rauhoittanut näillä konsteilla:

  • Poista kaikki mahdolliset hälytykset sähköpostista ja sosiaalisen median vilkuttimista. Laita puhelin äänettömälle ja viestimeen status, että sinua ei saa häiritä. 
  • Vaihda paikkaa. Pysy kotona tai mene kirjastoon, kun tavoitteena on kirjoittaa tarjous tai raportti. Välillä päätän, että teen tietyn tehtävän seisomapöydän ääressä ja istun vasta kun se on valmis.  
  • Tunnista keskittymiseen otolliset hetket päivästä. Monilla se on heti aamusta. Tee lista päivän 1-3 tärkeimmästä hommasta ja hoida ne alta pois ennen kuin uppoudut sähköpostin pariin. 
  • Kokeile 10 minuutin sääntöä. Valitse aikaan sopiva tehtävä ja laita kello soimaan 10 min päähän. Kaikkeen en tätä osaa tai halua soveltaa, esimerkiksi matkalaskujen tekemiseen tai joihinkin rutiinihommaan pirisevä kello tuo hämmästyttävän hyvin ryhtiä. Ei voi mitenkään hypätä kesken kaiken tarkistamaan sähköposteja, kun tietää että aika menee kohta umpeen. 
  • Palkitse itsesi. Mene kahville tai twitteriin, kun keskittymistä vaativa homma on tehty.

Lisää vinkkejä täällä. Tuloksellista työpäivää! 

0 Kommenttia:

Lähetä kommentti

Sisällön tarjoaa Blogger.