Kadehdi ja kopioi - varasta parhailta

Kateus on tunne. Kaikki tunteet ovat hyviä, tärkeämpää on mitä niiden seurauksena tekee ja mitä tunteen havaitsemisen jälkeen tapahtuu. Ei, minä en näitä viisauksia keksinyt. Radiossa psykologi Tony Dunderfelt selitti vakuuttavalla äänellään, että on ok havaita, että "Kadehdin henkilöä x syystä y." Jos jää murehtimaan ja vellomaan negatiivisissa fiiliksissä kuten "No kun minut valittiin aina viimeiseksi pesisjoukkueeseen ja se toinen sai aina jouluna hienomman barbin, niin en kai minä voi mitään saada.", niin siitä suosta ylös ja äkkiä! On myös epäreilua kiukkuilla muille, jos kateus vihertää kasvot.

Vellomisen tai murjottamisen sijaan voi kadehtimaltaan henkilöltä pokkana yrittää kopioida jotain: opetella taidon, asenteen tai työtavan, joka tekee kadehdinnan kohteesta supertyypin,  Pohdin tuntemissani ihmisissä olevia ominaisuuksia, joita kadehdin ja joita haluaisin itselleni. Steal from the best, niinhän sitä sanotaan.


1) 100% läsnäolo

Jo aikaa ennen mindsfulness-mantran hokemista työtyyväisyyden ja tehokkuuden avaintekijänä kiinnitin huomiota erään kollegan ihailtavaan keskittymiskykyyn. Hänen täyteen buukattuun kalenteriinsa oli mahdutettu tunti tai puolikas, jonka aikana hän tuli kuulemaan erään haastavan projektin tilanteesta. Tapaamisen aikana hän oli täysin keskittynyt selvittämään tärkeimmät ongelmakohdat, kuulemaan hieman murheita ja marinaa, mutta ennen kaikkea etsimään ratkaisuja. Ei hyvän päivän jorinoita, ei kännykän räpläämistä, ei "mietitään tätä vielä". Tehokasta ja paneutunutta tekemisen meininkiä.

2) Lasin täydempi puolisko ja siitä kertominen

Asian kuin asian voi viestiä monella tavalla. Palautteen pieleen menneestä hommasta tai tiukat tavoitteet voi viestiä viimeisenkin innon tappaen. Vastaavasti viisas ja taitava hakee positiivisen ja motivoivan kulman myös hankalaan asiaan, ja saa ihmiset sillä paremmalla jalalla aamuisin ylös sängystä ja työprojektien kimppuun.

3) Intohimo ja uusi suunta

Voiko joka työaamu herätä intoa puhkuen ja kirmata töihin vihellellen Disneyn seitsemän kääpiön tavoin? Uskon, että työhönsä suurella intohimolla ja draivilla suhtautuvillakin on huonoja päiviä, kun pitää hoitaa tylsiä juttuja tai räkäinen lapsi on potkinut tunnin välein yöllä hereille unesta. Silti - aito innostus näkyy, oli kyseessä työ tai harrastus, ja sitä on aina inspiroivaa seurata. Nostan myös leopardipipoani heille, jotka ovat uskaltaneet heittäytyä tutulta ja turvalliselta raiteelta uuteen suuntaan, ja tehdä Omaa Juttua.

4) Materiaa ja salajuttuja

Tällä hetkellä en kadehdi keneltäkään Minna Parikan korkkareita tai Chanelin veskaa. Yritän ennemminkin päästä liiasta roinasta eroon kuin hankkia sitä lisää. Sen sijaan kadehdin rehellisesti kaikkia, jotka ovat remontoineet rintamamiestaloonsa salaojat, uuden kylppärin ja siinä sivussa säilyttäneet mielenterveytensä, työpaikkansa, taloudellisen tasapainon sekä parisuhteensa. Remonttikesää 2015 odotellessa otan kernaasti onnistumiseen johtavia vinkkejä vastaan.


Haaste: ketä kadehdit ja miksi? Jaa ja kehu kaveria! 

0 Kommenttia:

Lähetä kommentti

Sisällön tarjoaa Blogger.