Muutosjohtamisen teeman muhiessa alitajunnassa törmäsin huipputason johtamiskonsultin artikkeliin. Marshall Goldsmith esittelee mallin The Wheel of Change, jonka avulla muutoksen saa juurrutettua vastustelevaan ihmismieleen. Muutoksen aloittaminen on helppoa. Sitä on valtavan täynnä energiaa ja intoa - noin päivän tai viikon. Sitten tulee ensimmäisiä kapuloita rattaisiin, homma alkaa tuntua vaikealta ja kohta se jo unohtuu. Mitään näkyvää muutosta ei lopulta tapahtunut. Ihmisten käyttäytymiseen ja ajatteluun on vaikeaa vaikuttaa ja jättää pysyviä jälkiä. Esteenä on mm. opitut mallit ja laiskuus, tuo inhimillisen sympaattinen, mutta pelottavan tehokas piirre.
Goldsmithin mallin lähtökohtana on positiiviset ja negatiiviset elementit sekä päätös joko pitää tai muuttaa niitä. Kaikkea ei voi kerralla muuttaa. Joitain asioita on hyvä säilyttää ja kehittää. Joitain asioita ei ehkä haluaisi säilyttää, mutta voi tehdä päätöksen hyväksyä jotain ja keskittyä tärkeämpiin asioihin, joita voi muuttaa.
The Wheel of Change on palasteltu +/- sekä muuta/pidä -akseleilla.
Copyright: 123RF |
The Wheel of Change on palasteltu +/- sekä muuta/pidä -akseleilla.
Ympyrää täydentävät seuraavat kysymykset:
- Creating: Millainen on uusi minä, jonka haluan luoda?
- Preserving: Mitä haluan pitää?
- Accepting: Mitä minun täytyy hyväksyä?
- Eliminating: Mitä minun täytyy poistaa?
Goldsmithin The Wheel of Changesta ei voi olla pitämättä!
- Malli on yksinkertainen: se on aina tärkeää yksinkertaiselle ihmiselle (minulle siis).
- Malli on täysin geneerinen: sen avulla voi kehittää yksilöä, tiimiä tai koko organisaatiota.
- Malli voi parhaimmillaan fasilitoida keskustelua ja auttaa yhteisen maalin asettamisessa.
- Malli on realistinen: ei kannata yrittää muuttaa kaikkea kerralla, vaan tunnistaa ja hyväksyä tietty osa nykytilasta. Tämä tekee mallista myös armollisen, ei tarvitse tulla täydelliseksi ihmiseksi tai yritykseksi, tietyt puutteet tai epäkohdat voi hyväksyä ja keskittyä tärkeimpiin asioihin.
Marshall Goldsmith on kirjoittanut pinon kirjoja ja artikkeleita, valmentanut yritysmaailman ykkönimiä ja valittu 2011 maailman #1 johtamiskonsultiksi (Thinkers50 2011). Tässä referoidussa artikkelissa oli esimakua tänä vuonna julkaistavasta kirjasta Triggers: Creating Behavior That Lasts--Becoming the Person You Want to Be. Lisää aiheesta The Marshall Goldsmith Thinkers50 Video Blog
0 Kommenttia:
Lähetä kommentti